نشر انعکاسنشر تخصصی کتب دانشگاهی |
یکی دیگر از حیطههای چاپ کتاب در نشر تخصصی کتب دانشگاهی، نگارش و چاپ کتاب کودک و نوجوان میباشد. بیشک مهمترین بخش تولید آثار کتابی و چاپی را میتوان تولید در حیطه کودکان و نوجوانان دانست. اهمیت و ارزش کار در حیطه کودک و نوجوان و انتشار کتابهای ارزنده و قوی در این حیطه میتواند بسیار مهم برای هر جامعهای باشد. نشر تخصصی کتب دانشگاهی در حیطه چاپ کتاب کودک و نوجوان تاکنون فعالیتی بسیار خوب داشته است و چه در عرصه تولید و چه در عرصه بازآفرینی آثار مرتبط با کودکان و نوجوانان سعی داشته است تا آثار فاخری را تولید نماید.
در این مطلب در گام اول به ذکر راهنمای چند مرحلهای نگارش کتاب کودک و نوجوان میپردازیم سپس مراحل و فرآیند چاپ کتاب کودک و نوجوان را تشریح خواهیم نمود. با نشر تخصصی کتب دانشگاهی همراه باشید.
راهنمای عملی نگارش و چاپ کتاب کودک و نوجوان به صورت مرحله به مرحله
نگارش یک کتاب برای رده سنی کودک و نوجوان معمولاً با نگارش کتاب برای سایر ردهای سنی دشواریهای خاص خود را دارد. سلایق و علایق افراد در ردهای سنی بالا کاملاً مشخص است اما در ردهای سنی پایینتر معمولاً ابهام وجود دارد. ما در اینجا سعی نمودهایم راهنمای جامعی از نگارش و چاپ کتاب کودک و نوجوان را در اختیار علاقمندان به فعالیت در این حیطه بگذاریم.
مرحله اول. فرمت کتاب خود را تعیین کنید.
میخواهید کتاب فیزیکی چاپ کنید یا کتاب الکترونیک؟ هرچند کتابهای الکترونیک از سوی کودکان در رده سنی پایین کمتر استفاده میشود و والدین آنها نیز رغبتی برای خرید کتاب الکترونیک برای کودکان خود ندارند، اما رشد آن همچنان صعودی است. بسیاری از والدین هنوز ترجیح میدهند که کودکانشان کتاب فیزیکی بخوانند اما برخی از والدین کتاب الکترونیک را ترجیح میدهند. البته این مساله تفاوت زیادی ایجاد نمیکند زیرا شما بعد از اخذ مجوز برای کتاب فیزیکی خود، میتوانید نسخه الکترونیک آن را نیز منتشر کنید.
مرحله دوم. کتاب را برای کودک و نوجوان بنویسید نه برای بزرگسالان
ممکن است فکر کنید نوشتن کتاب برای کودکان و نوجوانان به همان شکلی انجام میشود که برای بزرگترها انجام میگردد. این فکر نمی تواند به حقیقت نزدیک باشد، زیرا سبک و نوع متفاوت است. شما ممکن است یک نویسنده عالی باشید، یا یک وبلاگنویس جذاب باشید و شاید حتی یک نویسندهای هستید که در حال حاضر داستانهای برجسته یا کتب غیرداستانی محبوب برای بزرگسالان نوشتهاید. اما وقتی نوبت به کودکان میرسد، ما باید یک ذهنیت جدید را اتخاذ کنیم و خود را به جای کسانی قرار دهیم که میخواهیم برای آنها بنویسیم. دوران کودکی شامل سالهایی است که کودکان از نظر شناختی درحال رشد و پیشرفت هستند، بنابراین هر مرحله از رشد آنها به ساختار و مجموعه متفاوتی از کتابهای ما نیاز دارد. اگر بخواهیم کتاب ما معنادار، آموزشی و سرگرم کننده باشد، سازگاری با هر مرحله و توانایی شناختی آن از اهمیت خاصی برخوردار است.
مرحله سوم. حیطه کتاب خود را محدود کنید.
بسیاری از کتب کودک و نوجوان در یکی از طبقات زیر قرار میگیرند:
این تقسیم بندی عمدتا بر اساس گروه سنی، تعداد صفحات، تعداد تصاویر و تعداد کل کلمات صورت میگیرد. در زیر جدولی از مهمترین اطلاعات برای نشان دادن میانگین آمار برای رایج ترین انواع کتاب های کودکان آورده شده است.
این تفاوتهای بیان شده باعث میشود تصمیم شما در مورد گروه سنی که میخواهید برای آنها بنویسید تغییر کند، زیرا هر تصمیم بعدی به نوع کتابی که شما برای نوشتن انتخاب می کنید بستگی دارد.
مرحله چهارم. مخاطبین هدف خود را خوب بشناسید
نوشتن برای کودکان چالشهای مختلفی دارد؛ چیزی که نویسندگان برای داستانهای بزرگسالی لازم نیست نگران آن باشد. در حقیقت وقتی در حال نگارش کتاب برای کودک و نوجوان هستید شما در حال نگارش به دو گروه افراد متفاوت میباشید:
۱- بچههایی که کتاب را استفاده میکنند
۲- بزرگسالانی که کتاب را میخرند و در اختیار کودکان خود قرار میدهند تا بخوانند یا خود برای آنها میخوانند. سن خریدار اصلی کتابهای کودکان بین ۳۰ تا ۴۴ سال است. زنان بیش از ۷۰٪ این خریداران را تشکیل می دهند. چند روش برای آشنایی بیشتر مخاطبان خود می توانید:
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کتاب های کودکان و مجموعه بی نظیر آنها، می توانید:
مرحله پنجم. یک سبک نگارش خاص را انتخاب کرده و تغییر ندهید.
سبک نگارشی شما به گروه سنی که برایشان مینویسید، تعداد کلمات مرتبط، داستانی که روایت میکنید، و البته ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. در اینجا برخی از سبک های رایج نگارش را برای شما یادآور میشویم:
۱- سبک نگارشی موزون. اگر تصمیم دارید که کتاب خود را به صورت ریتمیک بنویسید، باید قافیه را خیلی خوب بپردازید. مطمئن شوید که خطوط دارای یک تعداد و ریتمهای هجا یکسان هستند. قافیههای بد را حذف کرده و سعی کنید آنها را از دست ندهید. همین سبک نگارش را تا آخر داستان جلو برده و تغییر ندهید.
۲- زمان گذشته یا حال. کودکان و نوجوانان کتاب را در زمان حال ترجیح میدهند ، زیرا آنها را به طور فعال در داستان درگیر می کند. با این حال، اگر شما داستانی را می گویید که مختص یک رویداد یا زمان خاص است، میتوانید آن را به صورت زمان گذشته نقل کنید. ولی تجربه و بررسیها ثابت نموده است که کودکان کتابهایی که در زمان حال قرار دارند را بیشتر دوست دارند و همزاد پنداری میکنند.
۳- اول شخص یا سوم شخص مفرد. داستان از منظر چه کسی روایت میشود؟ این یکی از مهمترین تصمیماتی است که نویسنده باید اتخاذ کند. آیا شخصیت اصلی داستان همان فردی است که در همه صفحات به آن تاکید شده است؟ آیا دیدن رویدادهای داستان شما از طریق چشمان خوانندگان برای درک داستان کمک کننده است؟ اگر بله، ممکن است روایت از طریف اول شخص انتخاب خوبی باشد. اگر اینطور نیست، ممکن است صدای راوی به صورت سوم شخص آزادی و انعطاف پذیری بیشتری به شما بدهد.
مرحله ششم. عناصر مهم را وارد داستان کنید.
شکل بیان داستان توسط شما باعث خواهد شد که ایده داستان شما مخنصر به فرد و الهام بخش باشد. داستانهای خوب با دقت طراحی شده اند و معمولاً ساده بیان شدهاند.
تفاوتها در ترکیب و ساختار داستان رقم میخورد. بایدیک آغاز، میانه و یک پایان وجود داشته باشد. اقدامات، صحنه ها و احساسات مختلفی وجود داشته باشد. و مطمئن باشید که کل داستان براحتی میتواند پیام مهم و اصلی شما را منتقل کند. عناصر داستان همیشه یکسان نیستند، اما در اینجا چهار مورد از عناصر مهم که اغلب در روایت داستان مودر استفاده قرار میگیرند را بیان میکنیم:
۱- شخصیتهای فراموش نشدنی: بهترین شخصیتهای داستان، شخصیتهای قوی دارند، حرکات جسورانه انجام می دهند و در برابر همه رقبای خود به دنبال رویاهای خود می روند. کودکان عاشق آنها هستند و می خواهند مثل آنها باشند. کودکان می خواهند به نوعی بتوانند با شخصیت ارتباط برقرار کنند. به طور کلی، شخصیتهای اصلی داستان مرتبط به بچه ها هستند و از آنها به لحاظ سنی کمی بزرگتر میباشند. شخصیت هایی که در یاد و حافظه بچهها میمانند به یاد ماندنیترین هستند.
۲- اقدامات و حوادث داستان: بسیاری از نویسندگان از شروع داستان خود با یک عمل مانند یک رویداد تکان دهنده یا غیر منتظره خودداری می کنند. اما این یک روش بسیار مؤثر برای جلب توجه در خوانندگان جوان و کودکان است. عملکرد مداوم در طول داستان شما مهم است، زیرا توجه خواننده را به خود جلب می کند. برای مثال، کتاب های که هر فصل خود را با یک اقدامات شگفت انگیز از شخصیتهای داستان شروع و به اتمام میرسانند زمینه را برای خواندن فصول بعدی و پیگیری خواندن کتاب آماده میکنند.
۳- گفتگوی واقع گرایانه. کودکان دوست دارند داستانهایی بخوانند که به نظر می رسد آنها صحبتهای واقعی می کنند. به مکالمه هایی که در اطراف خود می شنوید گوش دهید. هیچکدام از آنها مثل جملاتی که در کتب درسی شما در مدرسه آمده بود نیستند. اطمینان حاصل کنید که از زبانی متناسب با سن آنها استفاده میکنید تا بچه ها آنرا درک و با آن ارتباط برقرار می کنند. اگر در مورد سطح زبان مخاطبان مورد نظر خود مطمئن نیستید ، حتماً با بچه های آن سن خاص زمانی را سپری کنید. به كتابخانهها برويد، يا كتاب هاي كودكان را بخوانيد تا به زبانی که باید از آن استفاده کنید آشنا شوید و احساس پیدا کنید.
۴- خط سیر داستان. حتما برای شخصیت های خود موانع و چالش هایی را ایجاد کنید. توجه داشته باشید که افراد کوچک پایان های شاد و راه حل یک مشکل را دوست دارند. اگر داستان شما فاقد یک پایان خوشی است، احتمالاً خواننده را ناراحت و ناراضی نگه دارید.
مرحله هفتم. عنوان دقیقی برای کتاب انتخاب کنید.
همین که داستان شما نوشته شد، زمان آنست که به دنبال یک عنوان کتاب برنده باشید. شاید شما عنوانی را از قبل در نظر داشته باشید. آنچه که منظر ماست یک عنوان دقیق است که بتواند جلوهای از شخصیت اصلی داستان شما را منعکس کند. علاوه بر این، عنوان شما باید طوری باشد که بین سایر کتابهای همطراز، خریدار توجهش به کتاب شما جلب گردد.
مرحله هشتم. ویراستاری کتاب داستان کودکان.
ویرایش یک سرمایه گذاری ارزشمند است. یک ویراستار خوب در موفقیت کتاب شما مؤثر است زیرا املاء، دستور زبان و ساختار کتاب ضعیف بر فروش و محبوبیت کتاب شما تأثیر منفی خواهد گذاشت. اگر کتاب شما بیش از ۶۰۰-۸۰۰ کلمه دارد، باید آنرا برای ویراستاری به یک ویرایشگر حرفهای ارسال کنید. با این کار قیب از اینکه کتاب را چاپ کنید اجازه میدهید کس دیگری کتاب شما را بخواند و اشکالات اساسی را بازگو کند.
مرحله نهم. به عکسهای کتابتان بسیار دقت کنید.
وقتی نوبت به تصاویر و عکسهای کتاب کودکان میرسد، سه گزینه وجود دارد که می توانید انتخاب کنید. بهترین گزینه برای شما به بودجه، زمان، سطح مهارت و اعتماد شما بستگی دارد که می خواهید در تفسیر داستان خود از شخص دیگری استفاده کنید.
انتخابهای شما عبارتند از:
در هر صورت برای طراحی تصاویر و عکسهای کتاب نکات زیر را به یاد داشته باشید:
۱- در طراحی تصاویر طول و عرض کتاب را در نظر بگیرید.
۲- حجم تصاویر در طراحی کتاب را در نظر بگیرید.
۳- ترکیبی از تصاویر و متن را شامل باشد.
۴- نرم افزار خوبی برای طراحی استفاده کنید و طراحی را انتخاب کنید که با تجربه باشد.
۵- سعی کنید با طراح تصاویر در کنار همدیگر کار کنید تا از نظرات هم نیز استفاده نمایید.
راههای ارتباطی با نشر تخصصی کتب دانشگاهی
تلفن ثابت: 01333424261 تلفن همراه: 09190826979
ایمیل: info@thesisbook.ir